Torna la Festa Remença a Tavèrnoles

Dimecres, 13 de d’octubre de 2021 a les 00:00

El cap de setmana del 16 i 17 d’octubre Tavèrnoles acull la Festa Remença. Un bon grapat d’activitats, on destaquen tres representacions de “La Presa del Castell de Savassona”, ompliran el cap de setmana de Tavèrnoles.

La Festa Remença es va estrenar el 2019 agafant el relleu de la Fira Sant Galderic que s’havia celebrat als darrers anys. El plat fort de la festa és la representació de La Presa del Castell de Savassona. Una cinquantena d'actors reconstruiran els fets ocorreguts a Tavèrnoles a finals del segle XV en un entorn privilegiat amb decorats naturals i en diversos indrets del poble. L'obra es representarà la tarda de dissabte i diumenge al matí i a la tarda amb aforament limitat.

La història narra com una colla de pagesos de remença, sota les ordres d’en Terrés de Santa Eugènia, varen prendre el castell de Savassona fent-ne fora el baró. Els pagesos es van revoltar contra el poder després de segles de pressió econòmica, i també física, per part dels senyors feudals. El relat s'ha construït gràcies al treball de recerca de la historiadora Elisenda Collelldemont a partir de documentació trobada a l’Arxiu Municipal de la ciutat de Vic.

Després de la investigació en altres arxius, es va poder desvetllar el que va succeir aquell juliol de 1485, fins al punt que alguns historiadors han situat aquesta revolta com la primera revolta portada a terme per les classes humils de tot Europa. Així, i gràcies a la recreació històrica que es presenta, us animem a gaudir i a conèixer una petita part de la història de Tavèrnoles, però que alhora és una petita part de la història de tots.

El dissabte es viurà el preàmbul a la Festa Remença amb el tradicional concurs de bolets per l’entorn del poble. El diumenge des de bon matí, els carrers s'ompliran amb parades d'artesans, exhibicions de ferradors de cavalls i del treball de la forja, tallers infantils, ponis... Paral·lelament a la Festa Remença es disputa la 13a edició de la Cursa de Sant Galderic, que amb uns 10 quilòmetres de recorregut i un desnivell de 555 metres discorre per camins de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Enguany des de l’oficina de Turisme de Tavèrnoles es convoca un concurs d’Instagram per recollir les millors imatges de la Festa Remença.

Des de l’Ajuntament us convidem a venir a gaudir de La II Festa Remença amb tota la família, descobrir l’entorn privilegiat de Tavèrnoles i participar de les diferents propostes i activitats.

Darrera actualització: 14.10.2021 | 10:11