El municipi

El municipi de Tavèrnoles està situat a la part oriental de la comarca d’Osona, a la separació natural entre la Plana i les Guilleries. Una bona part de les seves terres es troben dins l'espai natural de Guilleries-Savassona. El municipi ocupa una superfície de 18,8 km2.

El terme comprèn el poble de Tavèrnoles, cap administratiu, el barri del Roquet, al nord, la urbanització de Fussimanya, al nord-est, i l’antiga demarcació de Savassona, situada a l’est.

Tavèrnoles limita al nord amb el municipi de les Masies de Roda, a l’oest amb el de Gurb, a l’est amb el de Vilanova de Sau, i al sud amb els de Sant Sadurní d’Osormort i Folgueroles.

La seva situació geogràfica, entre la Plana de Vic i les Guilleries, genera grans diferències entre la zona oriental i l’occidental del municipi.

Una gran part del municipi s’integra a la Plana de Vic, i una altra part, la zona de Savassona, forma part de les Guilleries. La seva divisòria física està formada per la serra que va dels Munts a Masgrau, cap al castell de Savassona i al turó de Sant Feliuet, fins a la Passarella.

La demarcació de Tavèrnoles és molt planera (oscil·la entre els 470 i els 530 m d'altitud), i forma un ample corredor, amb extensos camps de conreu. En aquesta zona destaca el serrat del Pujol.

La zona de Savassona és muntanyosa, amb un entrelligat de puigs i plans, per on s’estenen els cingles dels Munts i cingles de Vilanova, que separen l'extrem oriental del terme de la vall de Sau. En destaquen el pla de Santa Margarida, el Puigdefar, el turó de la Casa Nova, el pla de Mascomte, el puig de Casadavall o el pla de l'Au.

El clima


El clima de Tavèrnoles és mediterrani, de muntanya mitjana, amb tendència continental.

Les temperatures són baixes a l’hivern, amb gelades intenses i freqüents, i altes a l’estiu. La temperatura mitjana anual oscil·la entre els 10°C i els 14°C. Durant el mes de gener, la mitjana mínima és d'uns 2°C, i al mes de juliol, la mitjana màxima és d’uns 24°C.

Una característica destacada és la inversió tèrmica, que produeix una important diferència de temperatura entre la zona planera, amb temperatures baixes, i la de muntanya, que assoleix temperatures més altes.

Les precipitacions mitjanes anuals oscil·len entre els 700 i els 1.000 mm. A l’hivern es produeix el mínim règim pluviomètric (100-150 mm), i a la primavera i la tardor es registra el major règim de precipitacions (200-250 mm).

Accés als registres meteorològics a través de meteotavernoles

Darrera actualització: 30.03.2023 | 12:04
Darrera actualització: 30.03.2023 | 12:04