Rutes de senderisme
Tavèrnoles - St. Feliuet de Savassona
A pocs metres de l'inici de l'itinerari trobareu una petita desviació a la dreta que us portarà fins dalt un magnífic mirador, on podreu gaudir de les vistes de la Plana de Vic.
Seguiu la ruta cap al Pla de Savassona on podreu gaudir del seu entorn amb l’ermita de Sant Feliuet, un dels conjunts de patrimoni arqueològic més singulars del municipi i de la comarca. Com que hi ha molts elements d'interès, és fàcil que l'excursió s'allargui una horeta més del temps estimat.
Us recomanem que aprofiteu per a gaudir de les vistes des de l'ermita de Sant Feliuet i endinsar-vos en la descoberta dels jaciments existents, on no hi faltarà el misteri i una singular retrobada amb èpoques passades.
Tavèrnoles - Sant Pere de Casserres (Savassona)
Recorregut de pujades i baixades, amb tres trams de desnivells de 100-150m relativament sobtats. Recorre fondals i trams elevats. Paratges de notable interès com la zona de la Savassona i l'ermita de Sant Feliuet. La ruta segueix el sender PR C-40.
Distància anada: 9 km.
Tavèrnoles - Sant Pere de Casserres (Els Munts)
Tavèrnoles - Els Munts (Salt de la Minyona) - Coll de Terrades - Sant Pere de Casserres
Distància: 12 Km (només anada)
Ruta no classificada com a planera però les pujades no són massa fortes; el desnivell és d'uns 250 m. És un recorregut amb importants vistes sobre les Guilleries, l'embassament de Sau i els Cingles de Tavertet. La ruta segueix dos senders: el PR C-40 i el GR 2.
Tavèrnoles - Santa Magdalena de Conangle
Itinerari a peu o en bici que volta la riera de Tavèrnoles passant de la plana a la muntanya. Atenció als ciclistes, hi ha trams força tècnics però recomanables si us agrada aventurar-vos.
El tram planer del recorregut passa per masies, granges i pastures. Arribats a tocar del Ter, ens endinsem a la península de Salou i ens enfilem cap al puig de Conangle, on podem divisar el paisatge que emmarca la plana de Vic: meandres, cingleres, castells i ermites.
Tavèrnoles - St. Jordi de Puigseslloses
Ruta bastant planera: solament fa pujada el tram incial de les Escales del Foquers -50 metres d'aproximadament 250 graons-, la resta és pla i recorre notables llocs d'interès verdaguerià.
Distància: 6 km.
Tavèrnoles - Font i escales del Foquers (Itinerari Insectes)
Us proposem aquesta ruta per descobrir, tot jugant, i de la mà de la Fadrineta de Sau, el món dels insectes, les seves singularitats i la seva importància. Aprofitarem també per gaudir del paisatge, els boscos i alguns elements patrimonials del poble.
Camins de Verdaguer
L’itinerari descobreix alguns dels entorns de la infància i adolescència del poeta Mossèn Cinto Verdaguer. Indrets com la font Trobada, el gorg de Llitons o el Salt de la Minyona van deixar una forta empremta en la seva personalitat i van ser font d'inspiració per a la seva obra.
Vilanova de Sau - Puig del Far
Els boscos i les panoràmiques sobre els cingles de Vilanova són els protagonistes d'aquest itinerari circular que recorre racons i miradors on només s'hi arriba a peu. Els cingles vermellosos que coronen l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona són un dels elements del seu paisatge més característics. Mirats des de sota, les seves parets ens semblen inaccessibles i els boscos que cobreixen les seves faldes són tan densos i agrestes que només els antics bandolers s'atrevien a endinsar-s'hi.
Folgueroles - Sant Pere de Casserres (Camins del Bisbe i Abat Oliba)
Aquesta etapa del Sender GR 151 arribareu a un dels exemples més impressionants del romànic català: el monestir de Sant Pere de Casserres. Pel camí trobareu altres racons singulars com l’església de la Damunt, les escales i la font de Foquers i l’acollidor poble de Tavèrnoles, amb la també romànica església de Sant Esteve. També passareu per l’entorn de les misterioses pedres gravades de Savassona, on hi ha la ermita de Sant Feliuet. Al tram final podreu gaudir de vistes singulars del Ter, que serpenteja fins arribar al meandre rocós on es troba el monestir de Sant Pere de Casserres.
Per a més informació consulteu la web de la FEEC o El Camí OLIBA.
Paisatges escrits a la Plana de Vic: Verdaguer i Martà i Pol
El projecte Paisatges Escrits a la Plana de Vic: Verdaguer i Martí Pol està impulsat des del Consell Comarcal d’Osona amb la col·laboració directa de la Fundació Jacint Verdaguer, l’Ajuntament de Folgueroles, la Fundació Miquel Martí i Pol i l’Ajuntament de Roda de Ter i l’Ajuntament de Les Masies de Voltregà, que tenen la voluntat de sumar esforços per a la creació d’una ruta literària que uneixi els dos poetes i els tres municipis.
Vic - Sant Pere de Casserres (PR C-40)
El sender de Vic a Sant Pere de Casserres combina a la perfecció una passejada en plena natura i un recorregut per un bon exemple de la història i de l’arquitectura de la comarca d’Osona i de Catalunya. El sender, va ser el primer senyalitzat de la comarca i va ser promogut i encara avui és cuidat per la Unió Excursionista de Vic. Tal i com ens indica el seu nom, parteix del casc antic de Vic i ens transporta fins al Monestir de Sant Pere de Casserres, un antic monestir benedictí dins del terme de les Masies de Roda. El recorregut ens passeja per alguns dels indrets més emblemàtics de la comarca amb molt significat històric, arquitectònic i de gran bellesa natural. La vista d’ocell sobre el Pantà de Sau no té precedents.
El camà Oliba (GR-151)
El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.