Quin hauria de ser el paper dels petits municipis en una nova organització territorial a Catalunya? - TAV La Rella núm. 33 (Febrer 2016)

Diumenge, 28 de febrer de 2016

A Catalunya la xifra oficial de municipis són 948. Actualment, els municipis de menys de 500 habitants són un terç del total, alhora ocupen un terç del territori català i bona part dels recursos naturals. Per contra, només aglutinen un 2% de la població. Cosa que ha anat creixent els últims anys, sigui per la recerca d’una vida més tranquil·la, per la millora de les comunicacions, per la pèrdua de l’estigma associat al fet de ser de poble o l’increment de la mobilitat obligada per raons laborals ha fet que la gent tingui més probabilitats o necessitats de canviar la residència a un municipi petit. Aquesta evolució de la població, pels municipis inferiors a 500 habitants, l’impacte i la vulnerabilitat són importants i a vegades, quan es planifiquen les polítiques des de l’Administració no es té en compte la seva realitat.
Muntanyosos o costaners, agrícoles o industrials, el que marca la seva realitat és el volum de la població que acullen. La població es el factor que determina els ingressos que reben i es el factor que demanda més millores o canvis. Tot això sense tenir en compte la dispersió de la població o la grandària del terme.
Els ajuntaments d’aquest pobles petits han de ser la primera línea d’atenció al ciutadà i actuar com altaveu i fil conductor cap a una Administració que desconeix, i que li és difícil de palpar des dels despatxos de les grans ciutats, els problemes reals i el model de viure d’un municipi petit (diferents d’un municipi mitja o gran) Perquè que siguin diferents no vol dir que s’hagin d’ometre, variar o adaptar. Al contrari, s’han de valorar e impulsar. L’essència de viure en un poble petit ha d’existir com un valor d’avantatge, no d’inconvenient, gaudir de les distàncies no de l’aïllament.
Creiem que el paper del municipi petit en una nova organització territorial a Catalunya hauria de ser molta importància per la diferència que marca.

Darrera actualització: 28.02.2017 | 13:18