Tavèrnoles avança cap a la transició energètica

Dilluns, 22 de novembre de 2021

El passat dijous 18 de novembre va tenir lloc al Centre Cívic de Tavèrnoles una xerrada informativa per explicar la implantació d’energies renovables a les instal·lacions municipals, així com els passos a seguir per a la producció i autoconsum d’energia renovable a nivell particular. La sessió va comptar amb la participació del tècnic de l’Agència Catalana d’Energia local del Consell Comarcal d’Osona, Gil Salvans.

L’alcalde, Carles Banús, va iniciar la sessió exposant les característiques de la instal·lació ubicada a la coberta de l’edifici de l’ajuntament, que compta amb 16 plaques fotovoltaiques amb una potència pic de 7,28 kWp. La instal·lació es va executar l’abril d’aquest any amb un import d’execució de 12.817 €. També es va exposar que l’ajuntament està pendent de rebre el projecte executiu per instal·lar plaques fotovoltaiques a la teulada de l’Espai Cobert, amb una potència aproximada de 53 kWp.

L’alcalde també va fer un repàs de les bonificacions a les que es poden acollir aquells que vulguin instal·lar-se plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum. Per un banda les ordenances fiscals preveuen fins a un 95 % de bonificació de la llicència d’obres, i per altra banda un cop la instal·lació estigui executada i legalitzada els propietaris poden optar a una bonificació de fins al 50 % l’IBI durant 5 anys.

Per la seva part Gil Salvans va explicar l’objectiu mundial pel 2030 d’aconseguir que la meitat d’energia que es consumeixi provingui de fonts sostenibles. En aquest sentit va posar èmfasi en la necessitat de fer canvis a les rutines dels ciutadans per no malgastar energia i que aquesta provingui  el màxim possible de fonts renovables. Salvans va valorar també la idoneïtat que municipis com Tavèrnoles, propers a les centrals de distribució elèctrica de la comarca, apostin per la instal·lació de petits parcs fotovoltaics (d’un màxim de 5 MW i 10 ha de superfície) ja que aquestes instal·lacions ajuden a definir la transició energètica des d’una visió local i alhora acaben sent un obstacle per a la instal·lació de camps solars de major envergadura.

Per altra banda Gil Salvans va explicar els ajuts i subvencions per eficiència energètica que l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) ha de convocar durant les properes setmanes i que des de l’Ajuntament se’n farà la corresponent difusió un cop s’hagin convocat.

Per acabar Salvans va compartir l’experiència de diversos municipis de la comarca, com Balenyà o Olost, que estan impulsant la creació de comunitats energètiques de consum compartit. Aquestes comunitats energètiques s’han constituït en forma de cooperatives sense ànim de lucre i la seva activitat és dedicar-se al sector energètic (produint i compartint energia). Aquest darrer punt va despertar molt interès entre els assistents ja que en el cas de Tavèrnoles seria factible que una futura instal·lació a la teulada de l’Espai Cobert pogués ser executada i gestionada des d’una comunitat energètica local.

Es pot consultar tota la informació de la jornada en les presentacions adjuntes.

Darrera actualització: 22.11.2021 | 13:58