Sant Feliuet de Savassona

Sant Feliuet és un magnífic exemplar de construcció anterior a la importació dels mestres llombards. Aquesta ermita, construïda durant els segles X-XI i reconstruïda el segle XI, està considerada com un dels pocs monuments de la Plana de Vic que serveix d'exemple per suposar com eren les esglésies construïdes a l'Edat Mitjana durant el període de repoblació, després de la conquesta dels àrabs.

L'edifici està format per un cos pre-romànic (que és el santuari o capçalera amb volta de pedra i arc ultrapassat) i una part romànica (la nau que està la porta principal que mira a migdia). La façana amb un petit òcul en forma de creu i el capçer coronat per un campanar d'espadanya, format per dos  finestrals d'arc de mig punt, que actualment no contenen les campanes, té la porta adintellada amb un arc escarcer. Del segle XVI és l'estrella salomònica a la clau central de la porta principal.

Per les restes arqueològiques de la zona, es creu en l'existència d'una primitiva ocupació del cim d'aquest turó. Poblament que degué romandre al llarg dels temps. La reconstrucció de la nau ha d'ésser del segle XI, època en que els comptes d'Ausona aixecaren Casserres, Sant Pere de Savassona i Sant Esteve de Tavèrnoles.

Hi ha poques notícies històriques d'aquesta capella, la més antiga de l'any 1037. Fou coneguda com Sant Feliu de la Roca, segons un testament de 1302. Va passar a fondre's amb la parròquia de Tavèrnoles i segons consta l'any 1691, es celebrava missa una cop a l'any.

Abandonada més tard, les seves parets varen degradar-se fins que l'any 1960 la Unió Excursionista de Vic la va restaurar.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 29.03.2023 | 12:42